top of page

Over BBC Scheldejeugd Temse

Hieronder vindt u de geschiedenis van onze club, hoe het ooit begonnen is en wat er sindsdien allemaal al gebeurd is.

Practicing Free Throws
Historiek: Over

Seizoen 2021-2022

Het seizoen 2021-2022 start dit jaar met de nodige vertraging.

De bekerwedstrijden worden pas in september gespeeld ne de competitie gaat van start in oktober.

Helaas eind november stopt de competitie voor alle ploegen tot eind december.

Basket Vlaanderen besluit dat de wedstrijden na nieuwjaar moeten worden ingepland.

Ploegen die het niet meer zien zitten om de competitie uit te spelen mogen forfait geven zonder kosten en terug in het nieuw seizoen aantreden.

Basket Vlaanderen heeft ook besloten dat bij de senioren ploegen geen dalers zijn en de 1ste promoveert.

Na nieuwjaar moet er dus nog een volle kalender afgewerkt worden.

Bij de jeugd zijn er voldoende vrije weekends om dit in te vullen maar bij de senioren moet er in de week ook gespeeld worden.

Gevolg veel blessures door over belasting. Spelers van onze C ploeg moeten meedoen bij de B ploeg en de A ploeg. Ieder weekend wordt er opnieuw gekeken wie waar kan spelen zonder hier dan ook fouten in te maken. Wij kunnen van geluk spreken dat onze spelers corona vrij blijven.

Bij de jeugd loopt gelukkig ook alles zeer goed en hier blijven gelukkig blessures uit.

Wij nemen op 23 april nemen we met zijn alle geëmotioneerd afscheid van Coach Luc bij de seniores heren A & B. Geen gemakkelijke beslissing die we moesten nemen. Gezond gaat boven alles. BEDANKT Luc voor alles wat je onze spelers hebt bijgebracht. Geniet van je vrije tijd.

8 Mei stopt dan ook de competitie voor Scheldejeugd voor alle ploegen. Iedereen is aan rust toe voor even. Ons tornooi heeft plaats op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 mei. Het was een succes en onze oudercomité heeft zijn beste beentje voorgezet. Bedankt aan iedereen die meegeholpen heeft in dit weekend.

Wij nemen afscheid dit seizoen:

Heren A, Coach Luc, Christiaens Wouter, Tieleman Michiel

Heren B, Coach Luc,

Heren C, coach Dave

U18 jongens, Coach Dave

U12 gemengd, Coach Michiel

Jeugd Coördinatie, Tieleman Michiel.

Voor het nieuw seizoen 2022-2023 hebben wij besloten onze A & B ploeg bij de senioren samen te laten smelten. Zij treden aan in 1ste provinciale.

Coach Dieter gaat de B ploeg coachen in 4 de provinciale.

U21 jongens = Coach Eli niveau 4

U16 jongens = Coach Dave niveau 3

U14A Bleu = Coach Olli niveau 3

U14B White = Thomas niveau 4

U12A Bleu = Coach Maikel niveau 4

U12B White = Coach Wesly niveau 4

U10 = Coach Laura

U8 = Coach Jelle

Basketschool = De Pauw Ellen, De Pauw Jelle

Jeugdcoördinatie= Hoge ringen De Pauw Dave, Lage ringen Joris Olivier.

Historiek: Over

Seizoen 2020-2021

Heel kort verslag. Alle ploegen starten in augustus maar iedereen voelde dat er dit seizoen weinig of niet gespeeld zou kunnen worden.
A ploeg en B ploeg werden door Luc De Pauw met assistent Mathias Vermeulen.
De eerste bekerwedstrijd was voor Dave De Pauw een om snel te vergeten na amper 7.21min gespeeld te hebben ging hij opnieuw door zijn zelfde knie. Tweedagen later viel het verdicht opnieuw kruisbanden gescheurd en half oktober een nieuwe operatie. Voor alle basketters hier moet ik geen tekening bij maken hoe hij zich voelde na een jaar te revalideren. Aangezien de Corona besmettingen bleven stijgen werd er besloten om de wedstijden te stoppen er mocht enkel nog getraind worden dit spijtig genoeg tot half oktober en toen zat dit seizoen erop. Gezondheid gaat boven alles.
De C ploeg moest helaas ook stoppen met trainen.
De U 16 deze werden tijdelijk stopgezet en mochten buiten trainen na nieuwjaar. Wat we dan ook met veel plezier uitwerkten. Sommige spelers hadden echt nood aan sociaal contact.
De U 13 kon na een korte stop opnieuw trainen en nam de kans met beide handen aan.
Ook al werden er geen wedstrijden gespeeld spelers waren blij dat ze ene bal in handen hadden en bezig waren. Coach Olli kon hen zoveel mogelijk bijleren voor het nieuwe seizoen.
U12 onder Coach Michiel heeft ook met zijn team van iedere moment genoten om te kunnen trainen. Spijtig genoeg en heel begrijpelijk hadden veel jongens besloten om er ene jaar van tussen te gaan. Hierdoor werden de U 12A en U 12B samengevoegd tot 1 team van 10 spelers.
Coach Laura en Coach Dieter hadden elk ene U 10 ploeg voor hun rekening maar hier hetzelfde vele spelers blijven thuis zodat we hier ook 1 team maakten van 10 spelers. Coach Thierry heeft in februari even de fakkel overgenomen van coach Laura toen zij beviel van een flinke dochter Hailey. Spelers waren enorm blij toen hun coach terug was en daar de kleine Hailey meehad. Naargelang deze kleine spruit groter werd genoot zij ook van de aandacht van de spelers.
Coach Jelle had de U 8 en heeft gebruik gemaakt om deze heel veel bij te leren
Door de corona hebben we dan ook besloten om tot eind juni te trainen waar iedereen geen spijt van had. Ondertussen zijn de vaccinaties begonnen en hopen we in 2021-2022 terug gewoon te kunnen functioneren.

Historiek: Over

Seizoen 2019-2020

A ploeg gestart onder Coach Van Wauwe Andre in 1ste provinciale. Nieuwe spelers die aan treden dit seizoen zijn Tieleman Michiel, Christiaans Wouter, De Decker Christoph, Aberkan Ismaël, Fassaert Thierry, Belleflamme Mathieu. Vol goede moed begonnen we aan het seizoen. Tijdens de bekerwedstrijd eind augustus viel Dave De Pauw uit met een knieblessure. Al vlug was geweten dat zijn seizoen erop zat en een operatie nodig was.
Onze jongens hadden het niet makkelijk en moesten elkaar zoeken om een goed samenspel te verkrijgen. De sfeer was ook niet optimaal en na een zoveelste verlieswedstrijd besloot Coach Andre om de handdoek in de ring te gooien en zijn ontslag in te dienen. Na overleg met het bestuur werd aan Luc De pauw gevraagd om de fakkel over te nemen en er een groep van de maken. Luc nam Dave als assistent en samen konden ze er voor zorgen dat op de valreep het behoud in 1ste provinciale ene feit was.
Onze B ploeg in 3de provinciale kreeg in oktober te horen dat Coach Geert de Graef de overstap naar Condors maakte om daar assistent coach te worden in 2de landelijke.
Na overleg met de spelers werd er met Luc De Pauw gesproken deze nam de fakkel over en begon samen met Dave De Pauw als assistent te bouwen aan een team.  Onze jongens trainden en speelden met volle overtuiging en zo werden er cruciale wedstrijd gewonnen waardoor we in het klassement van de voorlaatste plaats naar een derde plaats gingen en promoveerde naar 2de provinciale. Luc en Dave knap gedaan.
Onze C ploeg met Dave als coach en DieterW als assistent wonnen en verloren wedstrijden. Deze groep had er steeds zin en de sfeer zat goed.
U16 een team met uiterste ! Dieter nam deze voor zijn rekening en iedere dinsdag kregen zij extra training van Luc De Pauw. Sommige spelers leerden hier veel uit en konden het ook toepassen op de wedstrijden.
U14 een groep met veel potencieël met Ellen als coach. Al snel hadden ze door dat ze als team moesten spelen om de gewenste resultaten te behalen. Coach Ellen heeft besloten om de fakkel door te geven aan coach Olli in het nieuw seizoen.
U12 Michiel Tieleman zijn eerste jaar als coach. Een ploeg die veel is bijgebracht en mooie resultaten heeft laten zien.
U12 B het team dat getraind heeft en zich heeft voorbereid op het nieuw seizoen. Coach Olli heeft hier zweet in gestoken om alles onder de knie te krijgen. Sommige spelers konden al eens mee proeven van de wedstrijden bij coach Michiel. Veel succes volgend jaar.
U10 speelden 4tegen 4 en welke moves ze soms al lieten zien dat belooft. Dieter leert ze hoe ze alles moesten uitvoeren en het team luisterde steeds aandachtig.
U10B is onder leiding van Laura begonnen om zich voor te bereiden voor het nieuw seizoen.
U8 de benjamins van de club die coach Jelle hadden. Deze deden hun uiterste best om alles goed te doen. Gelukkig kan de coach mee helpen tijdens de wedstrijden zodat alles goed begrepen wordt en tegen na nieuwjaar zag je al heel veel verbetering.
Onze basketschool doet het niet slecht met 30 nieuwelingen die door Coach Ellen en Coach Jelle de eerste stappen in basket krijgen aangeleerd.
Maar toen kwam corona roet in het eten strooien en moesten we half maart alles stop zetten en bleef iedereen in zijn eigen huis; De sporthal lag er verlaten en eenzaam bij en plots had iedereen tijd in overvloed. Sommige moeten helaas afscheid nemen van geliefden. Maar iedereen probeerde zijn best te doen om gezond te blijven en zich aan de regels te houden.

Historiek: Over

Seizoen 2018-2019

De Versterking voor onze senioren A had niet het gewenste resultaat.              Door de rugproblemen van Kevin Pirlot viel hij reeds uit in december. Bram sukkelde van de ene kwetsuur in de anderen en Michiel bleef last hebben van zijn lies waardoor hij niet voluit kon gaan. Andere spelers hadden enkel blessure en zo eindige we keer op keer met max 6 spelers op training. Ondanks alles beleven onze jongens er keer op keer voor gaan. We speelden tot de laatste wedstrijd voor behoud. We wonnen 12 wedstrijden maar helaas niet voldoende om volgend jaar opnieuw landelijk te spelen. We nemen afscheid van Michiel van Haver, Van Deurneghem Dries, Van Daele August, De Mulder Niels, Kevin Pirlot en Bram Verdickt.

Onze senioren B speelden voor op de Elan van vorig jaar. Mooie resultaten werden neergezet en de tot 3 bleef binnen bereikt. Helaas door kwetsuren van meerdere spelers eindigde we toch op een mooie 5 plaats.

U 21 werd dit jaar door Coach Dave waargenomen ook hier meerde spelers met kwetsure waardoor de titel er niet inzat. Spijtig want voor sommige spelers was dit de laatste kan als jeugd speler; We nemen  na 16 jaar afscheid van Jef die volgend jaar wegens school verplichtingen bij Bavi Gent zal spelen. Heel veel succes Jef!!!!

De U 16 onder Coach Michiel had niet het gewenste resultaat hier ook veel kwetsuren waardoor de U 14 insprong en bij die spelers ook overbelastingen kwamen.

Coach Ellen begon een goed start maar al vlug kwamen er kwetsuren bij spelers die dubbel speelden. Er moest een beroep gedaan worden op onze U 12 en liefst zo miniem mogelijk om hier geen kwetsuren te veroorzaken

De U 12 die door Coach Olli gedaan werden eindigde op een mooie 2deplaats. Coach Olli geeft volgend seizoen de fakkel door aan Michiel Tieleman.

De U 10 speelden een bangelijk seizoen met heel wat mooie resultaten  onze spelers waren gretig om te leren en steeds gemotiveerd. Knap gedaan gasten.

Coach Jelle speelde met zijn U 8 1x3T3.
Onze doelstelling is om met zoveel mogelijk eigen jeugdspelers, de best mogelijke resultaten te behalen. Wij wensen de jeugd van Temse een degelijke opvoeding te geven, want basketbal is ten slotte een teamsport waarin het groepsgevoel primeert, en waarbij inzicht, verantwoordelijkheid, teamspirit en de algemene opvoeding van al onze jonge spelers hoog in het Scheldejeugd-vaandel gedragen wordt.

Historiek: Over

Seizoen 2017-2018

Dit jaar was voor Scheldejeugd een top jaar met veel mooie resultaten. Onze senioren A eindigde als 1stein de reguliere competitie en wonnen ook nog eens de play-off. Hierdoor promoveren we naar 2delandelijke. Helaas nemen we afscheid van Koen Van Weyenbergh, Thierry Fassaert en  Wouter Rottiers.
De B ploeg werd dit jaar door Geert de Graef gedaan en zij behaalden een mooie 2deplaats waardoor ze promoveren naar derde.
De U 21 werden door Coach Bjorn gedaan. Zij namen een goede start maar helaas kwetsuren speelden parten en we eindigde op een mooie zesde plaats.
Coach Olli nam de U 18 voor zijn rekening en probeerde de jongens zo goed mogelijk te motiveren.
De U 14 zette dit seizoen een mooi resultaat neer en eindigde op een mooie 3deplaats. Spelers onderling konden het heel goed met elkaar vinden maar sommige ouders iets minder; Hierdoor nemen we afscheid van een aantal spelers.
Basket is en blijft een team sport!!!!!!!.
Onze jongens van U 12 speelden kampioen in hun reeks . Onze jongens speelden met plezier en bijna was de titel verloren door de jaloezie van sommige ouders hier geld ok de regel BASKET IS EEN TEAMSPORT je wint met z’n allen en je verliest met z’n allen. Coach Michiel verlaat de U 12.
Coach Dieter heeft dit jaar met zijn U10 4T4 gespeeld wat even aanpassen was aangezien de coach terug aan de zijlijn staat. Op deze manier is het terug meer competitie i.p.v. leren.
Coach Jelle speelde met zijn U 8 wel nog 3T3 en zijn spelers zijn klaar om volgende jaar 4 T4 bij Coach Dieter te spelen.

Historiek: Over

Seizoen 2016-2017

Met het oog op promotie hadden we onze senioren A versterkt met de volgende spelers, Fassaert Thierry, Van deurneghem Dries, Peirsman Pieter en Mulowayi Ndaya Christian. Het seizoen verliep zoals gewenst en we speelden de Play-offs. Helaas was Meetjesland een maat te sterk en verloren we de finale. Meetjesland verdiend gewonnen maar helaas voor hen was er geen promotie naar landelijke.
Wegens werkverplichtingen geeft Coach Dave de fakkel door aan Coach Michiel voor onze senioren B. Zij spelen een matig seizoen en helaas was degradatie niet uitgesloten.
Onze U21 werd gecoacht door Geert De Graef en eindige in de provinciale competitie op een mooie 4de plaats.
De U 18 speelden naar behoren en zette mooie resultaten neer.
De U 14 vielen onder Coach Ellen en leerden dit jaar spelen als een team. Wat resulteerde naar mooie basket.
Coach Michiel zette ook dit jaar een mooi resultaat neer met zijn U 12.
Coach Dieter en Coach Jelle speelden opnieuw 3T3 en je ziet het basketbalplezier groeien bij de spelers.

Historiek: Over

Seizoen 2015-2016

Onze seniores heren A speelden in 1ste provinciale. Als versterking hadden we Thibault Koppen en Koen Van Weyenbergh. Aangezien Thibault pech heeft door een kwetsuur is Milan Boeykens de groep komen versterken. Ons doelstelling was om in de bovenste helft te kunnen eindigen. We eindigde dit seizoen op een 11 plaats en spelen volgend seizoen opnieuw in 1ste provinciale.
Coach Dave deed de B ploeg en  als versterking is daar Ouifak Nouredinne en Brijs Jannick bij gekomen. Zij deden het schitteren en behaalde een 3de plaats waardoor ze in aanmerking kwamen voor de einde rondes met kans op promotie naar 3de. De eind rondes werden gespeeld op neutraal terrein door de sfeer en motivatie van onze spelers is de promotie binnen.
De dames van Coach Olli waren het hele jaar gemotiveerd om te spelen en beleefden veel plezier. Door de studiekeuze en werkomstandigheden van  onze speelster eindigen we dit seizoen met dames.
De Landelijke U21 vielen onder Coach Dave. Onze spelers speelden een matig seizoen en zijn klaar gestoomd voor de seniors.
Bij de U 18 was er een coach wissel gemaakt. Coach Geert keert na 4 jaar terug naar Scheldejeugd. Zijn doelstelling was om hen heel veel aan te leren en een mooi resultaat neer te zetten. De U 18 eindigde op een mooie derde plaats in de rangschiking.
U16 vielen net als vorig jaar onder coach Olli. Deze groep is beperkt met 8 spelers. Zij speelden ene heel seizoen met de kracht die ze hadden en leerde hier veel uit.
Coach Ellen nam een volledig nieuwe groep onder haar vleugels. Haar bedoeling was de kinderen veel basketplezier aan leren.
Coach Michiel deed dit seizoen de U 12. Zij speelden provinciaal. Doelstelling van de coach heel veel aanleren en plezier maken. Wat hem gelukt is met af en toe mooie resultaten.
Coach Dieter speelde met de U10 2x 3T3 en je ziet onze jongens groeien in de systeem.
Coach Jelle deed de U 8 1x3T3 en het leuke hieraan is dat de spelers /speelster samen met de coach op het plein staan en direct leren wat fout is. De kinderen hebben met dit systeem zoveel meer plezier aan basketten en iedereen komt aan beurt.

Historiek: Over

Seizoen 2014-2015

Onze seniors heren werden door Andre Van Wauwe gecoacht. Deze hebben het schitterend gedaan .Samen met GloryBoys hebben we om beurten de eerste plaats gedeeld. Na een knap seizoen en op de tweede plaats te eindigen gaan we in 2015-2016 in 1ste Provinciale spelen. Onze seniors B hadden 1 wedstrijd te veel verloren om mee voor de promotie naar derde te spelen. Dames hebben hun uiterste best gedaan en op het einde van het seizoen wonnen ze al eens een quarter. Coach Jordy coachte de junioren veel werd hen aangeleerd maar helaas zat er geen overwinning in. Onze provinciale cadetten heren zijn in de midden geëindigd. Niet slecht als je weet dat ze niet altijd compleet waren. Onze miniemen eindigde in de eerste ronde bij de bovenste helft en kwam zo uit tegen de sterkere ploegen.. Zo hebben we nog heel mooie wedstrijden gezien met knappe resultaten. Coach Ellen heeft het heel seizoen met 5/6 man vrouw gespeeld. Ze kon steeds op iedereen rekenen sommige zelf als ze ziek waren. Onze pupillen zetten ook een knap resultaat neer.
Benjamins vielen onder coach Bjorn die zijn initiator diploma behaalde. Onze jongend hebben veel bijgeleerd en hadden het niet altijd gemakkelijk. Maar spelen is belangrijker dan winnen. Toch knap resultaat.
Coach Dieter deed de microben A  deze kwamen uit in 1x3T3. Aan gezien dit voor onze jongens te zwak was zijn deze met een beurtrol bij de benjamins gaan wedstrijd spelen ..Coach laura. Nam de nieuwelingen onder haar vleugel en al snel werd er resultaat geboekt. Haar bedoeling was zoveel mogelijk basketplezier aan jullie kinderen aan te leren.
Onze initiatie / basketschool werd opnieuw door Coach Ellen , Bjorn en Jelle gegeven. In totaal waren er 28 nieuwelingen waar de meerderheid van doorstroomd naar het leeftijdscategorie.

Historiek: Over

Seizoen 2013-2014

De seniors heren werden door Luc De Pauw gedaan in 1ste provinciale. Helaas na 6 wedstrijden koos de coach ervoor om Turuca 2de nationale te coachen en moesten wij op zoek naar een nieuwe coach. Geen gemakkelijke klus voor het bestuur. Geert De Decker nam de fakkel over en we waren weer vertrokken. Helaas merkten we al vlug dat we te kort kwamen om mee te draaien in 1ste provinciale en helaas speelden we voor degradatie. Door gezondheidsproblemen van de coach werd de samenwerking stop gezet. Het bestuur bedankt Geert voor zijn inzet en wenst hem veel beterschap.
De Dames werden door Dave De Pauw getraind en gecoacht. Zijn doel was om onze dames nog meer te leren en als het kan hun zover krijgen dat ze gebeten zijn om te willen winnen. Onze def loopt al goed maar scoren is nog moeilijk. Tegen het einde van het seizoen merkten we met zen allen dat er veel geleerd was en de sfeer bij de dames zat goed.
De junioren speelden dit jaar landelijk geen gemakkelijke klus voor coach Jordy. De coach volgde ook zijn trainer B instructor en onze jongens leerden heel veel bij.
Cadetten heren werden opnieuw door Michiel gedaan. Al vlug was duidelijk dat er een aantal spelers afhaakten en dat de groepen opnieuw verdeeld moesten worden. Laatste jaar miniemen kwamen onze troepen versterken en een mooie prestatie werd neer gezet.
Coach Olli deed de miniemen die met een grote groep van 16 spelers waren. Na de herverdeling van de groepen bleven ze nog met 10 over. Deze groep heeft de meeste vorderingen gemaakt in het seizoen. Een aantal nieuwe spelers hadden de feeling van basket direct te pakken. De gewestelijke reeks lag hen goed.
Coach Ellen deed de pupillen en net als de voorbije jaren werd er met veel inzet getraind en gespeeld. Zij eindigden op een mooie 5 plaats in de rangschikking.
De coach van de benjamins was eind augustus op training maar helaas waren er geen spelers  aanwezig. We hebben het nog gegeven tot 7 september en moesten dan algemene forfait geven. Tegen half september kwamen de benjamins een voor een binnen gewandeld. Zij werden dan bij coach ellen gezet om toch nog een wedstrijd ritme mee te kunnen doen; Wij hopen dat volgend seizoen de benjamins erop tijd zijn.
Onze 2 microben ploegen werden gecoacht door Dieter en Laura. Het nieuwe systeem 3/3 werd uitgeprobeerd in Oost–Vlaanderen. Vele ploegen hadden het er moeilijk mee. Maar onze coaches merkten direct dat het een hele verbetering was om basket aan te leren. Iedereen kwam aan de bal en iedereen leerde shotten. Als de coach van de tegen partij zich dan ook inzette waren het mooie wedstrijden om te zien. Onze jongens hebben heel veel geleerd en vonden het een leuk seizoen.
Initiatie / basketschool werd gedaan door coach Ellen, Bjorn en Jelle. Dit jaar hadden we 25 nieuwe spelers die basket wilden leren. Sommige mochten tijdens het seizoen al naar hun leeftijdsgenootjes en wedstrijden mee spelen. Onze kleintjes speelden in april 3/3 op het tornooi in Zele. Vele hebben ze geleerd maar het voornaamste was ze hebben veel plezier gehad die dag.

Historiek: Over

Seizoen 2012-2013

De seniors heren werden door Luc De Pauw getraind en gecoacht. Wat we niet hadden verwacht is dat we de enen na de andere overwinning binnen haalden. Met Nieuwjaar stonden we nog aan kop. De terug ronde was iets moeilijke maar de wedstrijden die we moesten winnen haalden we binnen en zo eindigede onze heren op een mooie tweede plaats met promotie naar1ste provinciale.

Gert de Pauw had de dames voor zijn rekening genomen. Een hele uitdaging op zich. 3 vaste speelster van vorig seizoen ne de rest allemaal nieuwkomers die nog niet gebasket hadden. Het begin was moeilijk maar stilaan begonnen ze het spel te kennen. Verdedigend deden de meeste het al goed maar scoren was moeilijk. Het was wel leuk om te horen van onze tegenstanders dat ze ons verkeerd hadden geschat. Zo kregen onze meisjes meer en meer hoop. .

Coach Michiel deed de junioren die opnieuw in de A reeks st ingeschreven waren. Deze heren hebben er een schitterend seizoen op zitten en eindigde met 1 verliesmatch op de eerste plaats. Op de terreinen van Ronse werd de halve en finale gespeeld voor provinciaal kampioen. De eerste wedstrijd tegen Okapi Aalst was knokken tot de laatste seconde met de overwinning voor ons. De finale tegen Ronse was een walk-over. Onze junioren waren gebeten om te winnen en ze lieten niets aan het toeval over. Ze zijn dan ook verdiend PROVINCIAAL KAMPIOEN.

De Cadetten heren vielen eveneens onder Coach Michiel. Zij waren met 16 spelers en sommige speelden mee bij de junioren. Wat bij de junioren lukte ging lang s geen kanten bij de cadetten. De drang om te winnen zat er niet in. Na een pep talk van de coach ging het beter. Ze eindige op een knappe 5 de plaats in de rangschikking.


Coach Olli had de miniemen heren voor zijn rekening zij speelden B reeks. Zijn doelstelling was om hen zoveel mogelijk te leren. Hij had een seizoen met vallen en opstaan. Sommige spelers lieten snel hun hoofd hangen wat gevolgen had voor de wedstrijden. Na een stevige babbel van de coach ging het toch wat beter maar als het tussen hun oren zit is het heel moeilijk om dit te wijzigen.

De pupillen, één van de moeilijkste leeftijdsgroepen aangezien hier de meeste pubers inzitten, namen een goede start maar sommige spelers bleven moeilijk doen. Nadat de coach even de puntjes op de i had gezet konden de spelers zich toch op 1 lijn vestigen. Het resultaat mag er dan ook zijn. Een 6de plaats. Er zat zelfs nog meer in moest iedereen wat meer zelfvertrouwen hebben. .

De benjamins van coach Dave moesten nog veel leren. Met beginnelingen en gevorderden gingen we van start. In deze groep liep het vervoer op verplaatsing soms in het honderd maar na een 2de mail was dit in orde. Daarom vragen wij aub aan de ouders kom toch een keer meer kijken naar jullie kind. Iedereen wil wel een aanmoediging van een familie lid. Benjamins spelen volgend seizoen gewestelijk.

De microben van Coach Laura begonnen aan hun eerste competitie seizoen. Veel moest er geleerd worden en tot onze spijt merkten wij bij de ouders dat punten maken belangrijk was. In het nieuwe seizoen wordt er 3/3 gespeeld en valt heel het punten systeem weg. In de loop van augustus zal ik een vergadering leggen voor de mensen die nu een tafelfunctie uitvoeren en het nieuwe spel uitleggen. .

Onze nieuwelingen die op de basketschool / initiatie zitten hebben einde april al eens kunnen proeven hoe het is om wedstrijden te spelen. Aangezien we in deze groep genoeg kinderen hebben van dezelfde leeftijd gaan zij microben B spelen. De basketschool zal dit jaar opnieuw door Coach Ellen en Dave gedaan worden.

Historiek: Over

Seizoen 2011-2012

Gilbert Windey nam de fakkel over voor de seniors heren.

 Tijdens de voorbije transferperiode habben we dan ook niet stilgezeten, Van Haver Michiel  

 (Willebroek 3nat), Beeckman Mathias ( Baasrode 1pro), De Mayer Nick ( Baasrode 1pro ) en Cole Andy ( Bazel 2pro) kwamen ons team versterken. Hierdoor wilden we alvast nog sterker aan de competitie beginnen. Onze verwachting waren toch minstens een top-5 plaats, en indien mogelijk   mocht het nog wel wat meer zijn, maar zoals altijd hangt dit ook af van het aantal blessures. Onze  seniors heren hadden een moeilijk seizoen. Sommige spelers moesten afhaken wegens blessure of familiale omstandigheden, anderen stopten gewoon omdat ze het niet eens waren met de coaching. Ondanks alles konden we ons op het einde van de competitie veilig stellen en speelden we nog altijd in 2de provinciale.

De senior dames kenden eveneens een middelmatig seizoen en talrijke wedstrijden werden onbegrijpelijk verloren. Jammer genoeg kwamen de onsportieve praktijken van de coach en één bepaalde speelster veel te laat aan het licht, waardoor wij voor voldongen feiten stonden. Hierdoor verloren wij talrijke speelsters, zodat het voortbestaan van deze ploeg in het gedrang kwam.

De juniors heren speelden in de provinciale A reeks. Zij werden aangevuld door cadetten. Michiel Van Haver,  coach van dienst leverde knap werk met onze jongens en zij eindigden op een verdienstelijke 3de plaats.

De Cadetten heren speelden eveneens in de A reeks en hebben daarin zeer sterke prestaties laten zien. Nieuwe spelers die open bloeiden en de sfeer zat enorm goed in deze groep. Michiel had zijn troepen goed onder controle en eindigde verdienstelijk op een 2de plaats. Dikke proficiat mannen en coach.

Michiel neemt volgend jaar de beide ploegen opnieuw voor zijn rekening.

Onze miniemen jongens stonden in de B reeks ingeschreven. Voor onze nieuwe coaches Dave en Olivier een hele uitdaging. Je zag de spelers hun vertrouwen en kunnen groeien naarmate het seizoen vorderde. Uiteindelijk werden ze beloond met een gelijkspel en 2 overwinningen. Je ziet dat hard werken beloond wordt, en dat kan alleen nog maar beteren. Coach voor volgend seizoen wordt Olivier Joris.

De pupillen, één van de moeilijkste leeftijdsgroepen aangezien hier de meeste pubers inzitten, namen een goede start maar sommige spelers bleven moeilijk doen. Nadat de coach even de puntjes op de i had gezet konden de spelers zich toch op 1 lijn vestigen. Het resultaat mag er dan ook zijn. Een 4de plaats. Er zat zelfs nog meer in moest iedereen wat meer zelfvertrouwen hebben. Coach Ellen neemt de pupillen opnieuw voor haar.

De benjamins van coach Laura starten met 6 nieuwelingen. Wij hoopten bij aanvang van het seizoen op een 4-tal overwinningen en dan waren we al heel tevreden. Maar onze jongens en meisje dachten daar anders over. Geheel buiten verwachting sleepten zij de ene overwinning na de andere binnen. Op het einde van dit seizoen mogen zij zichzelf dan ook echte kampioenen noemen, en dat zonder enige verliesmatch.

Dikke, dikke proficiat aan spelers en coach Laura.

Onze nieuwelingen die op de basketschool / initiatie zitten hebben begin mei al eens kunnen proeven hoe het is om wedstrijden te spelen. Aangezien we in deze groep genoeg kinderen hebben van dezelfde leeftijd gaan zij microben spelen.

Historiek: Over

Seizoen 2010-2011

Onze seniors heren namen een goede start, maar daarna ging het bergaf. Na de rust gingen we er terug tegen aan en wonnen we belangrijke wedstrijden. Uiteindelijk eindigden we op een zevende plaats. Er werd ook besloten na overleg met de spelers om niet langer met Coach Geert verder te werken.
De dames deden het dit seizoen schitterend en eindigden verdienstelijk op een 3de plaats.
Wij kregen dan ook de vraag om mee te promoveren naar 1ste provinciale maar helaas zijn er in deze groep toch dames die zo onzeker zijn van hun kunnen en hebben we de beurt aan ons voorbij laten gaan.
Onze juniors heren speelden landelijk. Door de zware tegenstand leren ze op een seizoen enorm veel bij, waarbij we op langere termijn ook duidelijk de vruchten plukken wanneer ze mogen meespelen met onze senior ploeg. Coach Jordy zal volgend seizoen Bazel coachen.
Onze miniemen jongens stonden in de B reeks ingeschreven en nu moeten we eerlijk bekennen dat we niet verwacht hadden dat ze op een 4 de plaats zouden eindigen. Het mooi samenspel heeft ons laten zien dat Coach Michiel dit jaar zeer goed werkt geleverd heeft. Hij verlaat de miniemen en gaat de cadetten heren doen. De Pauw Dave en Joris Olivier nemen de miniemen voor hun rekening.
De pupillen, de moeilijkste groepen aangezien hier de meeste pubers inzitten. Ze namen een goede start maar door het aanhoudende pesten in de groep en het blijven uitdagen van de coach is dit te zien in hun spel gedrag. Vergeet niet dat basket een teamsport is en zowel jongens als meisjes kunnen basketten. Jullie zijn dan 8ste geëindigd, toch denken wij dat iedereen veel bijgeleerd heeft, zowel op sportief als (voor sommigen) op persoonlijk vlak.
De benjamins van coach Laura kregen veel te verduren. Zo lieten Tibo en Cedric tijdens het seizoen weten dat ze naar Condors overliepen. Ze moesten veel te hard werken en kregen dan nog eens regelmatig te horen dat ze moesten samen spelen. Vele hadden dan ook schrik nadat deze spelers het team verlaten hadden. Maar wat bleek het jonge team ging veel beter samen spelen. Ze slaagden er zelfs in om 4 keer te winnen. Een knappe verdienste aan deze spelers. Naar de ouders toe heb een beetje vertrouwen in uw kind en ook al speelt hij / zij eens een match wat minder iedereen heeft al eens een baal dag. Staf uw kind hiervoor niet omdat het door uw ogen anders kon. Dikke proficiat voor deze knappe prestatie.
We nemen dit seizoen ook naar 11 jaar afscheid van Coach Geert. Hij zal volgend jaar in schoten een jeugd ploeg voor zijn rekening nemen. Zijn vriendin woont daar ook en de afstand is dan ook dichter. Geert bedankt voor alles en wie weet tot ziens.

Historiek: Over

Seizoen 2009-2010

een jaar met veel goede bedoelingen.
Dit seizoen is er heel hard achter de schermen gewerkt om onze ploeg gezond te houden. De nieuwe site is van kracht gegaan en de sponsoring kwam vlotjes binnen.
De seniors heren begonnen niet slecht aan hun competitie maar helaas door vele kwetsuren hebben we moeten knokken tot 3 speeldagen voor het einde. We eindigden uiteindelijk in het midden.
De Dames deden hun best maar hun kern was niet breed genoeg waardoor ze regelmatig met 5 moesten spelen. De sfeer bleef wel optimaal.
Onze juniors leverden knap werk bij de seniors wedstrijden. In hun eigen categorie wonnen ze regelmatig hun wedstrijd.
Onze miniemen die in de A reeks stonden hebben toch wel vele onder ons verrast met hun inzet. Onder coach Michiel is er gezwoegd en geknokt voor ieder puntje.
De pupillen, de moeilijkste groep qua leeftijd, iedereen pubert en weet het beter. Coach Ellen moest hier wel haar mannetje staan maar wist toch hun aandacht te trekken en sommigen begonnen ook te luisteren en bij te leren.
Benjamins A knap werk zou ik zeggen maar 4 wedstrijden verloren en wat een inzet. Deze groep gaat volledig over naar de pupillen.
De groep van Coach Geert en Ben hebben het hele seizoen laten zien dat basket een teamsport is en als je traint je ook vooruit gaat. Voor Nieuwjaar bijna niets gewonnen maar daarna hebben zij veel ploegen verrast met hun kennis.

Historiek: Over

Seizoen 2008-2009

Het seizoen 2008-2009 was een topper op basket gebied.
Onze cadetten meisjes die slecht 3 jaar bezig zijn speelde kampioen. Dit zonder 1 wedstrijd te verliezen.
Helaas heeft dit ook altijd gevolgen en gaan speelster dan ook ander oorden opzoeken.
Bij de miniemen jongens was het ook spannend zij speelde kampioen. Daar speelden de 4 eerste opnieuw tegen elkaar en dit eindige gelijk.
Onze B-ploeg die beslisten om op hun eigen benen verder te doen, waren ook provinciaal kampioen. Deze groep besloot om de play-off voor de eerlijkheid niet te spelen.
De andere ploegen deden het niet slecht iedereen deed zijn/haar uiterste best.
Financieel hadden we het niet gemakkelijk door de crisis en sommige coachen kozen liever eieren voor hun geld.

Historiek: Over

Seizoen 2007-2008

Het seizoen 2007-2008 gaat van start met nieuwkomer Van Peteghem Wim (ex jeugd speler) die dit jaar de A-ploeg en landelijke juniors onder zijn hoede neemt. Ook nieuw in onze club is Cuypers Francis die de B-ploeg voor zich neemt.  Geert heeft voor dit seizoen besloten om onze nieuwe jeugd coachen een degelijke opleiding te geven en traint daarom de benjamins. Nieuw zijn ook De Beelde Sare, De Pauw Laura die de microben onder hun vleugels nemen. Voor de benjamins verwelkomen we Van Haver Michiel. Deze laatste drie zijn eigen jeugd spelers die bereidt zijn om onze jongste van basket te laten genieten zoals zij doen.

Historiek: Over

Seizoen 2006-2007

Het seizoen 2006-2007 werd nog een grotere uitdaging dan vorig jaar. Dat jaar traden we aan met 2 microben ploegen en 2 benjamins ploegen. Nieuwe trainers zijn Jannick en Nikolaas alle twee jeugdspelers (junior en cadet) van scheldejeugd.
Onze meisjesgroep is uitgebreid met een nieuwe miniemen meisjesploeg. Vanaf dit seizoen traden er ook opnieuw juniors aan.
Maar liefst 4 nieuwe jeugdploegen traden dus aan, alles verliep in goede banen voor onze jeugd. Onze Landelijke cadetten speelden de finale voor de beker van Oost-Vlaanderen, helaas verloren we deze ondanks de knappe prestatie die onze jongens lieten zien. Ook dit jaar speelden onze miniemen jongens kampioen in de B reeks. Helaas moesten wij ook een moeilijke beslissing nemen voor onze A-ploeg spelende in 3de nationale. Ondanks het feit dat onze jongens een heel seizoen aan de top gespeeld hadden slaagden wij er niet in om aan voldoende sponsoring te geraken voor het nieuw seizoen en was  dit ons laatste jaar in Nationale. Onze jongens van de B-ploeg  speelden een knap seizoen basket en wonnen hun testwedstrijd om te stijgen naar 2de provinciale.

Historiek: Over

Seizoen 2005-2006

Het seizoen 2005-2006 begint voor onze club met een primeur, er is namelijk gestart met cadetten meisjes, welke zullen trainen onder leiding van Luc De Pauw.
We hadden in dit seizoen opnieuw landelijke cadetten.
Onze jeugdcoördinator Geert De Graef kon rekenen op de steun van gemotiveerde trainers zoals Tania, Jimmy, Thomas, Joris, Peter en Luc.

Historiek: Over

seizoen 2004-2005

Zo start ons seizoen 2004-2005 onder leiding van jeugdcoördinator Geert De Graef. Geen gemakkelijke start daar we dit jaar met een tekort aan cadetten en miniemen zaten. Na een gesprek met BBC Hamme die het zelfde probleem hadden zijn we tot een overeenkomst gekomen om een jaar samen te werken. Dit hield in dat de miniemen van Hamme onder Temse kwamen spelen en de cadetten van Temse onder Hamme gingen spelen. Zo konden beide clubs met een volwaardige ploeg naar buiten treden. We moeten zeggen dat dit seizoen wel een succes jaar was. Zowel onze microben als benjamins kenden een topjaar met als resultaat elk kampioen in hun reeks. Onze pupillen en miniemen eindigden in het midden van het klassement. Ook voor onze A ploeg was het seizoen een succes, zij eindigden 4de en speelden zodoende mee in de play-offs.

Historiek: Over

seizoen 2003-2004

Het seizoen 2003-2004 wordt geleid onder jeugdcoördinator Wim Van Britsom. Voor sommige een heel moeilijk seizoen, daar het bestuur besloten had om onze jeugd nog op een hoger niveau te brengen met de nodige discipline. Onze zeer gemotiveerd jeugd trainers hebben dan ook hun uiterste best gedaan om onze jeugd spelers veel bij te brengen. Na een jaar liet Wim weten dat hij de vaandel door geeft aan Geert.

Historiek: Over

Seizoenen  1950-2003

Onder impuls van de Dhr Victor Noël. en Dhr Jos Van Hemelen werd op 21 juni 1950

overgegaan tot de oprichting van de eerste basketballclub van Temse, Scheldejeugd genaamd.

Deze beide heren (ze waren van waalse afkomst) hadden toen in hun gemeente (Esneux) kennis gemaakt met de nieuwste en veelbelovende sporttak, het “basketball”.

Ze wilden graag de Temsese sportieve inwoners laten proeven van deze, toen nog jonge, sporttak en al vlug vonden ze in de familie De Pauw Egon – De Cauwer Elisa de ijverige medewerkers welke nodig waren om de basketballploeg te laten functioneren.

Bij de oprichtingsvergadering werden volgende bestuursfunctie’s vastgelegd;

Voorzitter; Goossens Florent, Ondervoorzitter; De Bruyn Eduard, Schrijver; De Bondt Francois, Schatbewaarder; Servotte Gabriël, Hulpschatbewaarder; Lijssens Jan, Oefenmeester; Noël Victor, Leden; Breynaert Karel, De Maere Willy, Mijs Jozef.

Bij de spelers van het eerste uur vinden we onder andere Egon De Pauw, die later zelf jarenlang voorzitter zou worden van onze club.

In 1950 werd gestart met een herenploeg in de 3 provinciale reeks van de K.B.B.B. afdeling Oost-Vlaanderen, het eerste seizoen werd meteen afgesloten met een schitterende 3de plaats in de algemene rangschikking.

Het onverwachte succes van dit aanvangsjaar had tot gevolg dat er reeds vanaf het 2de seizoen ook een damesploeg onder leiding van Elisa De Cauwer en haar zussen Gerardine en Madeleine van start ging in de competitie (2de provinciale).

De damesafdeling kende een grote bloei maar bestond slechts 10 jaar.

Tijdens deze tien seizoenen haalden zij wel 3 kampioenentitels binnen, waardoor zij het tot in de 2de nationale reeks brachten. Er waren zelfs topwedstrijden waarvoor maar liefst 700 toeschouwers kwamen opdagen!

Het mocht echter niet zijn, na tien succesvolle seizoenen moesten zij noodgedwongen (te weinig speelsters) allen de basketballschoenen aan de haak hangen.

In 1971 werd opnieuw onder impuls van Elisa De Cauwer (toen 35-jarige moeder van 3 kinderen) nog eventjes geprobeerd om nieuw leven in de damesploeg te blazen, doch ook ditmaal begonnen sommige meisjes te verkeren, huwden ze, en zegden het basket vaarwel.

Ondertussen hadden de heren ook niet stilgezeten, aan het einde van het seizoen 1960-1961 stonden zij op een schitterende tweede plaats wat meteen goed was voor een ticket naar de 2de provinciale afdeling.

De herenploeg bleef echter vruchteloos op zoek naar een eerste kampioenentitel.

Deze kwam er dan toch in het seizoen ‘71-’72 en werd behaald in de 3de provinciale reeks.

In het seizoen 1972-1973 werd met een nieuwe jeugdploeg gestart (miniemen), en dat luidde het begin in van een eerste echt succesrijke periode voor Scheldejeugd Temse.

Onder deze spelers bevonden zich namelijk reeds enkele zonen van het gezin De Pauw-De Cauwer, en zij bleken al vlug, samen met nog enkele anderen, over zeer goede basketkwaliteiten te bezitten.

Het duo Kris De Pauw – Gerry Van Laken slaagde er zelfs in tijdens 1 wedstrijd zomaar eventjes 180 van de 243 gescoorde punten!!!! op hun actief te schrijven, jawel u leest het goed, 243 punten gescoord in 1 wedstrijd, het was toen (en is nog steeds) een absoluut record.

Onder impuls van enkele talentrijke jongeren werd in het seizoen 1980-1981 kampioen gespeeld in de 2de provinciale afdeling zodat Scheldejeugd voor de eerste maal in zijn toen 30-jarig bestaan, in de hoogst provinciale reeks zou uitkomen.

Het was het begin van een zeer vruchtbare periode, waarvan wij tot op heden nog steeds de vruchten mogen dragen.

Het seizoen 1982-1983 werd afgesloten als provinciaal kampioen, en voor de eerste maal zou men in de nationale reeksen uitkomen.

Twee seizoenen later behaalden onze seniors een schitterende 2de plaats in de 4de nationale afdeling, wat meteen goed was voor een ticket naar de 3de nationale reeks.

Toen sterspeler Kris De Pauw in 1994 dan zelf trainer-coach werd van enkele jeugdploegen, werd een nieuwe zeer sterke jeugdlichting geboren, waarvan enkelen nu nog in onze A-ploeg spelen, en vele ook bij andere ploegen in de nationale reeksen spelen.

De volgende jaren behaalden onze jeugdploegen maar liefst 3 nationale titels naar Temse, samen met een hele reeks provinciale titels, en een 5-tal provinciale bekers.

Er werden zelfs internationale tornooien gespeeld in Italië (Fossombrone), waar de finale gehaald werd, deze wedstrijd werd rechtstreeks uitgezonden op de RAI !!

In het Oostenrijkse Wenen wonnen onze jeugdploegen zelfs het internationaal tornooi, waaraan vele nationale selecties deelnamen, dit waren toen echte topprestaties onder het bewind van trainer-coach Kris De Pauw.

Terwijl de jeugdploegen schitterend presteerden viel onze seniorenploeg echter terug tot in de 2de provinciale reeks, mede door het steeds groter wordende financiële aspect binnen de basketballsport.

Vanaf dan ging men echter terug de kaart van de eigen jeugd trekken, in plaats van veel geld spenderen aan vreemde spelers.

Ondertussen was er op bestuurlijk vlak ook al een en ander veranderd, daar Guy De Pauw de voorzittersfunctie van vader Egon De Pauw had overgenomen en ook Trudo Waltens een bestuursfunctie kreeg toegewezen.


23 november 1992 was een heel zwarte dag voor Scheldejeugd Temse.

Egon De Pauw, medestichter, voorzitter en jarenlang duivel-doet-al binnen Scheldejeugd Temse was na een lange en slepende ziekte overleden. Temse was een zeer sterke persoonlijkheid, welke tot ver buiten de provinciegrenzen aanzien genoot voorgoed kwijt.

Op de uitvaartplechtigheid kwamen meer dan 850 basketballiefhebbers, bestuursleden en vrienden van uit het hele land afscheid nemen van hun zeer gewaardeerde collega, Egon!

Elisa De Cauwer, echtgenote van Egon, welke tot dan steeds de functie van secretaris binnen de ploeg vervulde, heeft haar taken in 1995 (na 45 jaar onbaatzuchtige inzet in dienst van de club) vol vertrouwen overgedragen aan Nadine De Clerq. 

Kris en Nadine werden toen samen met Trudo Waltens en een zeer dynamisch jeugdbestuur, de drijvende krachten achter de vele successen van onze club.

Het verblijf in de 2de provinciale reeks zou dan ook beperkt worden tot één seizoen, want onder impuls van de zeer talentvolle jeugdlichting en met nog steeds Kris De Pauw als coach werd gedurende 2 opeenvolgende jaren de titel behaald, zodat wij in het seizoen 1996-1997 terug in de nationale afdelingen konden uitkomen.


Ondertussen had Trudo Waltens de taak van voorzitter al lang op zich genomen, en met een vernieuwd, dynamisch bestuur kunnen wij de komende jaren vol vertrouwen tegemoet zien.

In het seizoen 1998-1999 werd dan voor de eerste maal de titel behaald in de 4de nationale afdeling, nog steeds steunend op onze eigen zeer talentrijke jeugdlichting.

Sindsdien spelen wij dus in de 3de nationale afdeling met onze A-ploeg. Sinds 2002 zijn we ook met een B-ploeg van start gegaan.

Zoals u kunt lezen steunt onze club dus al jaren op een zeer goed jeugdbeleid, gevolg hiervan is dat we het komende seizoen alweer met 6 competitie jeugdploegen kunnen uitpakken, jammer genoeg zijn er in 2003 geen juniors bij.

Door het opstarten van de B-ploeg kunnen wij nu ook alle jeugdspelers na het doorlopen van alle jeugdreeksen vlotter laten doorstromen naar het A of B-team.

Historiek: Over
bottom of page